Jubileumlezing Eef van der Worp – kijkt 6 maanden voor NCC 2020 vast vooruit!

Precies een half jaar voordat het circus-NCC weer in Veldhoven neerstrijkt, kijkt Eef van der Worp vast vooruit. Een van de meest aansprekende items in Veldhoven volgend jaar zal ongetwijfeld myopie-management zijn. Dit is ook – niet geheel toevallig – één van de drie onderwerpen in het drieluik in het Theater aan de Slinger in Houten op 23 september.

MYOPIE & DE VAR
Een rode draad door de afgelopen ‘NCCs’ is telkens myopie en myopie-management geweest. Telkens komen er kleine puzzelstukjes bij, maar nog steeds is er ook veel onduidelijkheid. In heetst van de strijd, en omdat er soms snel een oordeel moet worden gegeven – zitten we wel eens mis met de beoordeling van de situatie, en worden er wel eens dingen geroepen die later – ‘bij het terugzien van de beelden’ – iets anders geïnterpreteerd hadden en moeten worden. Waar kennen we dit van? Juist – van de VAR – de video assistant referee (VAR), die zijn intrede in het internationale voetbal heeft gemaakt.

Laten we nu eens een ‘VAR’ toepassen op myopie-beheersing. Even pas op de plaats, de beelden (en literatuur) terugkijken – en een goed afgewogen oordeel vellen. Zelfs de VAR is niet perfect zullen voetbalkenners u vertellen, maar het oordeel is beter uitgebalanceerd dan de opportunistische beoordeling die in het heetst van de strijd gemaakt wordt meestal. Zeker als we ‘de Beelden’ met zijn allen beoordelen. Dit laatste is onder andere eerder dit jaar in Las Vegas aan bod gekomen op het Global Specialty Lens Symposium. Waarvan hier (op 23-9) verslag.

LIVE UIT LAS VEGAS – MANCHESTER – TOKYO
Mark Bullimore stelde op de BCLA in Manchester en in een recente publicatie dat ‘elke dioptrie telt’ en ‘we moeten ons niet alleen blindstaren op min 6 of hoger’. Het gaat direct om de kans op slechtziendheid – maar eigenlijk veel meer over ‘quality of life’, visueel gezien. Tevens op de BLCA: elke 40 minuten extra buitenspelen remt myopie met 11-18%, bij 80 minuten zou dit zelfs oplopen tot 50% (Nicola Logan). Wees wel héél voorzichtig met de voorlichting richting myopen en hun ouders, stelt Sarah Morgen. Door verkeerd woordgebruik kunnen we snel angst creëren en verkeerde verwachtingspatronen. Eén van de meest veelbelovende optische mogelijkheden naast orthokeratologie, is de zachte multifocale (center distance) lens. Maar klopt dit allemaal, en wat is onze boodschap naar de (jong-) myoop?

Eef van der Worp zal hier een voorschot op nemen, en Karin Teuben zal bijna ‘live’ vanuit Tokyo de laatste ontwikkelingen met ons delen van de 17th International Myopia Conference, welke midden September plaatsvindt.

THEATER AAN DE SLINGER

Eef van der Worp is van augustus 1969 – precies 50 jaar geleden dus – en begon 25 jaar geleden met les en lezingen geven: vandaar ‘What the V*K, 25 jaar in het V*K’. Ook al wordt het gezellig op 23-9 met de nodige entertainment en muziek, het wordt ook weer geen ‘walk in the park’! Er zijn serieuze studiepunten te verdienen, en er worden serieuze onderwerpen aangesneden. Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen die zeer actueel zijn en om dit te illustreren, naast myopie gaat het over cornea topografie (en topografie van het hele oog), de irregulaire cornea (en hoe hier een lens op aan te passen), en het laatste nieuws over het aanpassen van zachte lenzen, met voor het eerst de sagittahoogten álle zachte lenzen op de markt (van daglens tot torisch) in kaart gebracht, en nog nooit buiten Noord-America gepresenteerd. Komt dat zien!

Schrijf u snel in, de deadline voor de inschrijving is al snel. Er zijn 2 KP en 2 KAPIZ studiepunten te verdienen. Iedereen is welkom – de jubileumavond zal een mooie mix zijn van inhoudelijke verdieping, met voor ieder wat wils.

Jubileumlezing – De Stand van Zaken rond Myopie – Inschrijven

Menu