Rethinking Contact Lens aftercare *

Zondag 11 Maart 09:30 - 10:45

Rethinking contact lens aftercare

De veranderingen van de contactlens markt de afgelopen 3 decennia is opmerkelijk, met indrukwekkende verbeteringen van materiaal bio compatibiliteit, verbeterde lens ontwerpen, vereenvoudigde onderhoud systemen en flexibele en gemakkelijke draagmodaliteiten. Daarentegen is onze benadering van de nazorg onderzoeken vrij conservatief gebleven. Onze manier van werken is voornamelijk gebaseerd op ervaringen uit de moeilijke beginjaren van de vormstabiele- en hydrogel contactlenzen. Het wordt wellicht tijd om onze benadering van onze nazorg onderzoeken eens tegen het licht te houden. Op dit moment worden belangrijke onderdelen hiervan; refractieve status, visus, comfort, complicaties, patiënt instructie en compliance, onderzocht. Een aangepaste benadering van nazorg wordt overwogen welke de basis vormt om het verschil te kunnen maken in de 21e eeuw. In deze presentatie zal een aantal onderhoudende nazorg scenario’s worden geïmplementeerd door optometrist/comédienne Sarah Morgen. Deze zullen op het podium worden gespeeld in een speciale klinische setting om de besproken onderwerpen duidelijk te maken. De conclusie zal zijn dat oogzorg specialisten flexibel moeten zijn als het gaat om de frequentie van nazorg; welke kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van een aantal factoren die per consument of lenstype kunnen variëren.

Leerdoelen
1. Oogzorgprofessionals begrijpen de evolutie van contactlens nazorg over de afgelopen 30 jaar.
2. Oogzorgprofessionals begrijpen het aantal contactlens gerelateerde complicaties met de huidige draag modaliteit
3. Oogzorgprofessionals worden geschoold over patient educatie en compliance  gerelateerde problemen bij het dragen van contactlenzen.
4. Oogzorgprofessionals zullen worden uitgedaagd om na te denken over de juiste benadering in contactlens nazorg, in de huidige moderne lenswereld

Artikel in PDF: Rethinking Contact Lens Aftercare, N Efron & P Morgan, 2017

Menu