Kampvuur

Zondag 11 Maart 13:30 - 14:30

Eigenlijk is het presenteren zoals wij dat kennen, een voortvloeisel uit het aloude verhalen vertellen bij het kampvuur. In deze sessie op het NCC 2018 willen we eens omdraaien – we gaan ‘akoestisch’: in plaats van gelikte PowerPoint-presentaties gaan we terug naar de basis – vrij letterlijk. Rond het kampvuur bespreken we de meest actuele, de meest relevante en de meest ‘politieke’ onderwerpen in de Nederlandse contactlensprakrijk. Allereerst: ‘HEEL HOLLAND PLAKT’. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat het aanpassen van contactlenzen weer terugkomt in onze praktijk: zodat we het vak van contactlens aanpasser weer serieus kunnen nemen? En hoe we het verschil weer kunnen maken met de contactlens passing. Bij vormstabiel en orthokeratologie wordt het tijd dat we ook kritisch kijken, en KLEUR BEKENNEN. We zijn in veel gevallen Topo-graaf en Topo-gravin: maar passen we zelf de lenzen aan – of laten we de software en de topografie dat opknappen?

Het klapstuk vormt wellicht de LUIZENMOEDER – binnen de contactlenspraktijk is zijn er vooral een paar micro-organismen die de ‘luis in de pels’ zijn. Sommigen daarvan komen (vooral) in leidingwater voor. Moeten we leidingwater dan niet helemaal uitbannen (ook bij vormstabiel?). In hoeverre spreken we onze moedergevoelens aan – als het gaat om zorg voor onze contactlensdragers? Kan dat beter? We zullen dit eens heel precies uitkammen.

En – aansluitend bij al het voorgaande eigenlijk: hoe doen we dat bij jonge kinderen, als het gaat om myopie beheersing. ‘Kom maar terug als je een retinaprobleem hebt’ is niet echt een fijne boodschap. Maar wat dan wel? Hoe kunnen we van bijziendheid zo veel mogelijk BLIJZIENDHEID maken? Jong talent en experts vanuit het onderwijs en de praktijk zullen hun visie geven in deze 100% NL sessie – samen met het publiek die gevraagd wordt mee te denken en mee te filosoferen, en met Eef van der Worp als boswachter (moderator).

Leerdoelen:
1. Hoe kunnen het verschil weer maken met de aanpassing van zachte contactlenzen
2. Het verbeteren van hygiëne in de contactlenspraktijk – en moeten we leidingwater niet helemaal uitbannen (ook bij vormstabiel?).
3. Inzicht krijgen in de vraag: bij vormstabiel en orthokeratologie; passen we zelf de lenzen aan – of laten we de software en de topografie dat opknappen?
4. Myopie beheersing in de Nederlandse praktijk: hoe ziet dat eruit?

Menu