Een ongemakkelijke waarheid *

Maandag 12 Maart 09:30 - 10:45

Interessant is dat we te maken hebben met veel drop-outs in de contactlenspraktijk, ondanks alle beschikbare materialen, de snellere vervangingsfrequentie en de verbeterde contactlenszorg van de laatste jaren. Misschien wordt het dus tijd om te kijken of we de dingen niet anders kunnen aanpakken. Potentieel staan we aan het begin van een nieuw tijdperk, met een nieuwe benadering van de manier waarop we zachte lenzen aanpassen en evalueren. Het verkrijgen van contactlenzen lijkt ons uit de handen te glippen. Zijn we verworden tot simpele ‘paskamers’, waar mensen een lens komen proberen? ‘Zit tie niet lekker’, dan proberen we toch een ander ‘kledingstuk’, willekeurig? Om het bij de vergelijking met kleding te houden: het is een beetje als met een nieuw pak. Je kunt naar een winkel gaan, en een pak in een bepaalde kleur uitkiezen. Maar ze hebben maar één maat. Hij past of hij past niet. Dat is een beetje zoals we in de praktijk werken nu. Optie twee is een winkel met in ieder geval small, medium, large en extra-large. Dan is de kans groter geworden dat het nu een stuk beter past bij een groot aantal dragers. En ten slotte is er het Italiaanse maatpak verhaal. We moeten er wel even voor naar Napels vliegen – maar dan krijgen we ook een pak dat perfect aansluit bij onze lichaamsvormen. Maar natuurlijk hoef je wellicht die reis niet te maken als je een confectiemaat hebt…

FINDING NEMOs
Het is dus eigenlijk zoeken naar NEMOs: net als in de gelijknamige Disneyfilm. NEMOs in dit geval staat voor ‘Normal Eye Measured Ocular Surfaces’. Voldoet de meting niet aan de ‘normaal’ waarden, dan kan naar een buitenstandaard lens worden overgegaan – of zelfs naar een custom-made lens. Eef van der Worp zal in zijn lezing, met de gelijknamige titel, op zoek gaan naar het normale oog, en antwoorden op deze vragen.

CONTACTLENS MANAGER
Marco van Beusekom zal in zijn lezing aansluitend kijken: wat kunnen we doen om het lensdragen te optimaliseren? Wat is de relatie tussen lensmateriaal, traanfilm en vloeistof bijvoorbeeld? Maar ook: hoe ‘managen’ we contactlens dragen in de praktijk? Zijn de methoden die we nu gebruiken wel altijd zinvol? Of moeten we meer werk gaan maken de customer journey in plaats van het ‘aanmeten’ van contactlenzen?

Een sessie waarin onontkomelijk enkele mythes en sagen rond het aanpassen van zachte lenzen zullen sneuvelen. Het is tijd voor veranderingen in de contactlenspraktijk – misschien wel voor een revolutie.

Leerdoelen
1. Hoe kunnen we drop-outs voorkomen in onze praktijk?
2. Nieuwe inzichten in het aanpassen van zachte lenzen, en wat is de rol van ‘custom made’ zachte contactlenzen?
3.  Nieuwe inzichten in het managen van zachte contactlenzen in onze praktijk

Hand-outs Marco van Beusekom
Hand-outs Eef van der Worp

Menu